1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Nu hejar vi på våra finalister i Bussförar-SM

Nu hejar vi på våra finalister i Bussförar-SM

Våra förare Josefine Blomberg, Eliamar Correia och Sofia Tholen har i hård konkurrens tagit sig till finalen i Bussförar-SM! Den 3 september gör 20 förare från hela landet och från stora och små bussbolag upp om vem som ska koras som Sveriges bästa bussförare. Vi träffade Josefine som tidigare kört lastbil men började köra buss i april, efter utbildning genom Nobina Akademin i Malmö. Nu är hon redan mitt i förberedelser inför finalen! Och kolla filmen!

Vi möts på en stor parkering, utan bilar, där Josefine kan träna ostört med bussen. Hon ligger i hårdträning inför finalen sedan ett par dagar tillbaka.

- Jag får massor av stöttning av Nobina, allt för att få rätt förutsättningar för att det ska gå bra i finalen. Det gäller både att låna buss och instruktör som coachar mig. I veckan har jag tränat en hel del själv, vilket ingår i min taktik. I finalen kommer jag sitta helt själv, och därav tränar jag mycket själv för att sedan få finslipning av instruktören.

- Det är mest manöverträning såsom slalom mellan koner, backning och att köra miljövänligt. Jag kommer även hinna med ett pass på halkbanan. Jag har minskat avståndet på slalombanan från 10m mellan konerna till 7m!
- Inom kort kommer jag träna i Volvobuss, som är mest likt de bussar som kommer vara i tävlingen. I den bussmodellen sitter man högre upp.

- Det jag ser mest fram emot förutom att jag är i final, är att testa mina färdigheter i skarpt läge, hur långt räcker mina kunskaper?

Tävlingen hålls den 3 september, och på tävlingsdagen kommer det att vara fem olika stationer.

- Dagen innan kommer vi att gå igenom vad vi ”tror” kommer att komma i de olika tävlingsmomenten och vi kommer även få en extra genomgång av HLR (hjärt- och lungräddning).

- Jag började köra buss i april, efter utbildning genom Nobina Akademin i Malmö. Att komma till final är en stor vinst!

Copyright Nobina 2024