1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Livekameror ökar tryggheten på Malmös bussar

Livekameror ökar tryggheten på Malmös bussar

I januari i år blev Malmö stad först ut i Sverige med livekameror på samtliga linjer i stadsbussnätet. Kamerorna möjliggör övervakning i realtid av specialutbildade trafikledare på en trygghetscentral.

Malmö

Satsningen grundar sig i ett pilotprojekt från februari 2022, då ett 30-tal bussar på två linjer utrustades med livekameror. Projektet ledde till positiva reaktioner hos både förare och resenärer. Det gjorde att Skånetrafiken och Nobina beslutade sig för att installera kameror på samtliga 250 bussar i Malmö stadstrafik i mitten av januari i år. I december kommer alla Nobinas bussar i Skåne ha livekameror ombord.

Till skillnad mot vanliga trygghetskameror, som innebär att polisen kan begära ut bilder i efterhand, kan livekamerorna sända direkt till Nobinas trafikledning hela tiden som bussen används.

– Från CTL (Centrala trafikledningen) i Syd kan vi med behörig och utbildad personal bevaka vad som sker i bussarna i realtid. Förarna har alltid möjlighet att larma oss så att vi kan aktivera kamerorna. Vi tittar aldrig på förarkameran om inte föraren har gett sitt samtycke eller larmat oss via larmknappen, säger Almir Emrovic som är chef för CTL Syd.

Det handlar främst om att skapa trygghet och det finns flera situationer som kan uppstå ombord.

– Det kan till exempel röra sig om slagsmål, hot och våld mot föraren eller att någon röker. Men det handlar även om fullsatta bussar, äldre personer som inte får sittplats och ungdomar som åker ensamma på natten. Nu kan vi agera snabbare och tillkalla hjälp om det behövs. Är det slagsmål kontaktar vi polis, har någon ramlat kan vi ringa ambulans, fortsätter Almir Emrovic.

Han betonar att förarna inte är ensamma om det skulle uppstå en incident utan får hjälp att agera.

– Vi har cirka 700 förare i Malmö och för oss som bolag är det viktigt att ta hand om dem. Dessutom sänder det en trygg signal till våra resenärer att bussarna har den här tryggheten ombord dygnet runt.

Hanteringen av kamerabevakning och den operativa kontakten i samband med allvarliga händelser har också stärkt Nobinas relation med polisen i regionen.

Nu vet jag att hjälpen finns ett knapptryck bort och det gör att jag kan koppla av och känna mig trygg på ett helt annat sätt,
Behar Musliu, bussförare i Malmö

Behar Musliu arbetar som bussförare i Malmö och kan bara instämma i lovorden kring kamerorna. Han berättar specifikt om en orolig situation då han använde sig av larmknappen.

– En sen kväll kom det ombord ett gäng ungdomar som var högljudda och tjafsade med varandra. Jag ropade ut i mikrofonen och bad dem kliva av och ta det utanför bussen, men inget hände. Då tryckte jag på larmknappen så att trafikledningen kunde hålla koll via kamerorna. För mig som förare är det jätteskönt att veta att någon annan har koll på situationen och att om något hade hänt så hade det kommit hjälp direkt.

Att själv försöka ha översikt över det som händer långt bak i bussen via backspegeln är svårt samtidigt som man kör, menar han.

– Tidigare fick man själv ringa polisen om det uppstod tumult och se till att ha kontroll över situationen. Det var stressigt. Nu vet jag att hjälpen finns ett knapptryck bort och det gör att jag kan koppla av och känna mig trygg på ett helt annat sätt, avslutar Behar Musliu.

Trygghetskamera Live

 

 250 bussar 

  • I mitten av januari 2024 installerades livekameror på samtliga 250 bussar i Malmö stadstrafik.
    Bussarna körs av cirka 700 förare.
  • Livekamerorna täcker över 45 miljoner resor per år i Malmö stadstrafik.

 

 90% tryggare resenärer

  • Pilotprojektet visade att 90 procent av resenärerna på de två försökslinjerna i Malmö stadstrafik känner sig tryggare eller delvis tryggare efter det livekamerorna har installerats.
  • På resenärsfrågan ”Hur trygg känner du dig på denna linje när det finns en trygghetskamera live på en skala från 1 till 10?” blev medelvärdet 8,53 och medianvärdet 9.

 

 75% tryggare förare

  • Pilotprojektet visade att 75 procent av förarna på de två försökslinjerna i Malmö stadstrafik känner sig tryggare eller delvis tryggare efter det livekamerorna har installerats.

 

 Dygnet runt

  • Livebevakningen sköts från Nobinas centrala trafikledning i Landskrona där särskilt utbildade trafikledare arbetar i skift, dygnet runt.

 

Copyright Nobina 2024