1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Tips - så kör en säker förare

Tips - så kör en säker förare

Att köra lugnt och säkert är viktigt både för resenärerna och för att det minskar antalet skador på bussen. Med 30 års erfarenhet utan några allvarliga olyckor är Elisabet Jackson i Norrtälje en förebild.

Elisabet

Elisabet Jacksons karriär som bussförare startade 1989 – ombord på en buss. Under en resa såg hon en reklamskylt där ett företag annonserade efter nya bussförare och eftersom hon gillade att köra bil nappade hon på erbjudandet. Hennes första anställning blev på Hornsbergsgaraget i centrala Stockholm.

– Där fick jag verkligen lära mig att köra buss. Det var felparkerade lastbilar, cyklar och varubud hej vilt. På den tiden fanns det inga busskörfält heller. Eftersom det var otroligt trångt på vissa sträckor fick jag lära mig att hela tiden ha koll på var jag hade bussen, säger Elisabet.

I dag utgår hon från Norrtälje. Hon uppskattar körningen på landet mer, även om hon har en och annan skräckhistoria om att köra i tjock dimma och tvingas backa i mer än en kilometer på grund av en timmerbil.

– Jag är en lugn person i grunden och det tar jag med mig in i mitt jobb. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag inte varit inblandad i några allvarliga olyckor.

Elisabet ger fyra tips till bussförare som även andra trafikanter kan ta till sig. Se faktarutan bredvid!

4 tips från Elisabet till bussförare

  1. Försök att inte bli stressad

Om du är lugn kör du säkrare än om du är stressad. En del kan bli stressade över att hålla tiderna enligt tidtabellen, men det är viktigare att du kör säkert.

  1. Planera körningen

Erfarenhet är viktigt för att kunna planera körningen. Jag känner till mina linjer väl och vet var jag behöver hålla ut och vilka sträckor som är tajta. Försök att planera tre bilar framför dig.

  1. Dela information

Prata med andra förare. Märker du att det är en sträcka som är väldigt hal eller ett stopp där det är svårt att få fäste, dela den informationen med kollegorna.

  1. Be om hjälp

Om det är något moment du känner att du inte klarar, så säg till. Många försöker att lösa allt själva, men kanske finns det en utbildare eller kollega med mer erfarenhet som kan hjälpa till.

Copyright Nobina 2024