Smart skapande bakom kulisserna
Data och IT är kanske inte det första man förknippar Nobina med. Men faktum är att ett 60-tal personer arbetar med att bygga företagets helt unika systemlösningar – lösningar som ser till att Nobina kan leverera hållbara resor.
På Nobina finns en avdelning som sällan syns, men som är en viktig del av framgången som Nordens största kollektivtrafikföretag: Nobina IT. Här arbetar cirka 60 personer, varav de flesta är systemutvecklare och många har specialistkunskaper inom exempelvis särskilda plattformar eller programmeringsspråk. De har byggt flera systemlösningar som är särskilt anpassade för Nobinas verksamhet och som underlättar vardagen för såväl medarbetare som resenärer.
– Nobina är en jättespännande arbetsplats om du jobbar med IT. Vi ligger i teknisk framkant och får utmana oss själva genom att bygga unika lösningar. Eftersom systemlösningarna används av många och allt sker i realtid får du dessutom direkt feedback på arbetet du gör, säger systemutvecklaren Carina Lundberg.
Carina har jobbat här i fem år och ingår i ett team som ansvarar för OMS – systemet som är navet i den dagliga verksamheten eftersom all trafik- och personalplanering sker där.
– Vi har stor frihet att själva önska vad vi vill jobba med, om jag till exempel vill lära mig mer om något eller vara med i ett specifikt projekt är det oftast fritt fram, säger Carina.
Förutom OMS arbetar IT-avdelningen även med projekt som är direkt kopplade till hållbarhetsarbetet. Just nu bygger de till exempel systemlösningar som gör att Nobinas elbussar kan laddas på ett optimalt sätt och att batteriernas livslängd blir så lång som möjlighet. De har också byggt ett digitalt stöd som hjälper till att öka punktligheten, vilket är en viktig fråga resenärerna. Systemet hämtar information från bussen om exakt var den befinner sig, för att sedan jämföra med var den borde befinna sig enligt tidtabell. Sedan skickas instruktioner till förare och trafikledning så att de kan förebygga förseningar och förhindra tidiga avgångar.
– Det är fantastiskt att vårt arbete ger konkret nytta för samhället, människor och miljön. Alla kan inte säga att de jobbar på den bästa arbetsplatsen, med fantastiska chefer och kollegor som alltid är positiva och hjälpsamma. Men jag kan säga det!
Så styrs laddningen av elbussar
Just nu bygger Nobinas IT-avdelning en egen systemlösning som ser till att elbussarna alltid är laddade när det behövs och att man inte använder för mycket energi. Så här kommer lösningen att fungera.
- Bussens inbyggda datasystem registrerar batteriprocenten i realtid och skickar informationen till Nobinas så kallade IoT-plattform.
- IoT-plattformen* skickar i sin tur vidare informationen om batteriprocenten till Nobinas digitala produktionssystem OMS.
- I OMS finns redan mängder av annan data inlagd, bland annat omloppsplanering och information om hur mycket energi som krävs för att köra olika sträckor. Med hjälp av all nödvändig data och en avancerad beräkningsmetod – en optimeringsalgoritm – räknar OMS ut när bussen behöver laddas och hur mycket energi den ska laddas med.
- Laddplatserna på depån har också internetuppkoppling och ”pratar” med Nobinas datasystem. När OMS har gjort sin beräkning skickas informationen om hur mycket energi bussen behöver laddas med till en utvald laddplats, som automatiskt ställs in på att ladda exakt så många kilowattimmar.
- Resultatet av OMS optimeringsberäkning skickas därefter till bussens datasystem. Nu får föraren information på sin skärm om när bussen ska laddas och vid vilken laddplats den ska ställas på depån.
*IoT
IoT står för internet of things, sakernas internet. Det är ett samlingsnamn för saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling som gör att de kan styras eller utbyta data via nätet.